KINETOTERAPIE ADULTI SI VARSTNICI


CE ESTE KINETOTERAPIA?

 

Kinetoterapie, ortografiată și chinetoterapie, denumită și chineziterapie sau kinetologie medicală este un tip de gimnastică medicală, care înseamnă, etimologic, terapia prin mișcare.

Kinetoterapia este o terapie realizată cu ajutorul mișcării prin care se ȋncearcǎ sǎ se restabileascǎ anumite funcții ale corpului.

Kinetoterapia nu este sinonimǎ cu gimnastica medicalǎ, deși o ȋnglobeazǎ.

Kinetoterapia utilizeazǎ mișcarea pentru a regla dezechilibrul prezent la nivelul organismului, tulburare care poate duce la apariția anumitor boli.

Se folosește pentru recuperare medicală și constă, pe lângă efectuarea unor exerciții, într-un ansamblu de tehnici și metode aplicate în funcție de fiecare persoană și afecțiunea pe care o prezintă.

Kinetoterapia face parte din medicină fizică și studiază mecanismele neuromusculare și articulare care îi asigură omului activitățile motrice normale. Are la bază mișcarea efectuată prin programe de recuperare medicală bine structurate, ce au ca scop refacerea unor funcții diminuate.

Cum funcționeazǎ kinetoterapia?

Ȋn cadrul ședințelor, un kinetoterapeut alege cele mai potrivite programe de exerciții care sǎ stimuleze mușchii pacientului, ȋn cazul ȋn care abilitǎțile sale motorii au fost afectate de o boalǎ sau de un accident.

De asemenea, ȋn funcție de nevoile pacientului, specialiștii pot recomanda un program care sǎ ajute bolnavul sǎ realizeze exercițiile cu ajutorul hidroterapiei sau cu ajutorul unor dispozitive speciale. Stresul cotidian și bolile creazǎ probleme musculare, iar prin kinetoterapie aceștia se pot regenera. Ȋnainte de a ȋncepe un program, specialistul evalueazǎ pacientul din punct de vedere motric și muscular.

Obiectivele kinetoterapiei se referǎ ȋn primul rȃnd la redobȃndirea forței musculare și a capacitǎții de a face efort, la redobȃndirea controlului și a echilibrului muscular, la ȋmbunǎtǎțirea legǎturii dintre creier și mușchi, precum și la corectarea traumatismelor.

Scopul kinetoterapiei este de a restaura funcțiile normale ale nervilor, normalizarea digestiei, a mișcǎrii, a funcțiilor endocrine, a imunitǎții sau chiar a funcțiilor unor organe. Cu toate aceste, kinetoterapia nu poate vindeca boli precum diabetul, boli ale inimii sau cancer.

Tipuri de kinetoterapie

Kinetoterapia de recuperare. Este cea mai importantǎ secțiune deoarece prin intermediul mișcǎrii se urmǎrește refacerea funcțiilor organismului diminuate ȋn urma unor traumatisme sau ȋn urma unor boli. Ȋn cazul ȋn care un mușchi este afectat ireversibil se urmǎrește antrenarea altor mușchi care sǎ preia parțial din funcțiile celui afectat.

Kinetoterapia profilactica. Ȋn cadrul aceste terapii, se urmǎrește menținerea stǎrii de sǎnǎtate sau oprirea cronicizǎrii unei boli atȃt prin intermediul exercițiilor fizice, dar și prin masaj medical sau prin intermediul tehnicilor de relaxare.

Ce afecțiuni trateazǎ?

Kinetoterapia ȋncearcǎ sǎ stimuleze ȋntregul potențial al corpului pentru a elibera energie, tocmai de aceea kinetoterapeuții ȋncearcǎ sǎ stimuleze pacientul din trei sau chiar patru perspective: cea fizicǎ, chimicǎ, emoționalǎ și uneori spiritualǎ. Ȋn cadrul ședințelor de kinetoterapie pe lȃngǎ stimularea fizicǎ, specialiștii căutǎ și anumite dezechilibre ale organismului care stau, de obicei, ȋn spatele problemelor de sǎnǎtate.

Kinetoterapia trateazǎ o serie de afecțiuni precum:

• Stresul

• Tulburările musculare

• Tulburările nervoase (paralizie, boala Parkinson)

• Tulburǎrile respiratorii

• Tulburǎrile ortopedico-traumatice

• Tulburǎrile reumatologice (poliartrita reumatoidǎ, coxartroza, gonartroza)

• Maladiile congenitale

• Tulburǎrile cardiovasculare (cardiopatie ischemicǎ, sindromul de ischemie perifericǎ progresivǎ cronicǎ, boala varicoasǎ)

• Alergiile

• Deficiențele nutriționale

• Problemele emoționale sau de ȋnvǎțare

Tehnici utilizate ȋn kinetoterapie

Specialiștii kinetoterapeuți afirmǎ cǎ fiecare mușchi are o legǎturǎ directǎ cu un organ, iar atunci cȃnd un mușchi este slǎbit sau imobilizat pot apǎrea disfuncții și la nivel organelor. Tehnicile utilizate ȋn kinetoterapie variazǎ ȋn funcție de boala pacientul, ȋnsǎ de cele mai multe ori kinetoterapia ajunge sǎ combine partea de exerciții fizice cu presopunctura, cu masajul limfatic, cu sfaturile nutriționale sau chiar cu manevre pentru scǎderea hipertoniei musculaturii.

Deși nu existǎ multe cercetǎri științifice care sǎ confirme filosofia de bazǎ a kinetoterapiei, specialiștii spun cǎ mișcare este cu siguranțǎ o cale sigurǎ prin care organismul se poate echilibra.

Sunta sanse mari sa fi auzit pana acum de kinetoterapie.
E posibil sa fi auzit de eceasta de la un prieten sau o ruda care a apelat la kinetoterapie   pentru a scapa de o durere de spate, sau ca cineva a avut de kinetoterapie dupa un accident.
Sau poate chiar voi sunteti beneficiarii serviciilor unui kinetoterapeut.

Kinetoterapeutii sut pregatiti sa inteleaga interactiunile tuturor partilor componente ale corpului
Pregatirea lor include minim 3 ani de studii universitare.

Kinetoterapeutii au posibilitatea de a aborda imediat examinarea, diagnoza si tratamentul unei probleme.
Apoi te invata cum sa ai grija de tine aratandu-ti cum sa faci exercitii si cum sa iti folosesti corpul corect pentru a-ti recupera forta, mobilitatea, rezistenta si preveni recurenta afectiunii
Vei intalni kinetoterapeuti care va vor sfatui care este postura corecta la servici, tatand accidente, fiind consultanti in salile de sport sau aferind servicii de kinetoterapie la domiciliu.
Astazi kinetoterapeutii ajuta in recuperarea oricarei parti a corpului de la nou nascuti la cei de varsta a-III-a peste 1 milion de pacienti in fiecare zi!
Kinetoteraputii isi desfasoara activitatea in orice locatie cu o varietate mare de pacienti.
in spitale (chiar si pacientii in stare critica din terapie intensiva)
In azilurile de batrani
Cu pacientii din ambulator (la domiciliu)
In scoli
La lucul de munca
Ca experti in miscare KINETOTERAPIE, muncesc deasemenea pentru a preveni accidentele si prierderea de mobilitate.
KINETOTERAPEUTI muncesc deasemenea in fabrici ca si consultanti pentru a imbunatati conditiile de munca si a preveni bolile profesionale workplace.
Ofera consulatanta sportivilor de toate nivelurile pntru a monitoriza potentialele probleme ce pot aparea in timpul competitiei sau antrenamentelor si a preveni aparitia acestora

 

Autor Nelu Olteanu

Prof.PhD.Kintoterapeut

Specialist Recuperare Medicala

 

Copyright@www.kinetoterapierecuperaremedicala.ro