TORTICOLIS


Torticolis

Torticolisul este o atitudine vicioasa temporara, uneori permanenta, cauzata de retractia cu scurtare unilaterala a muschiului sternoclei

domastoidian, care are drept rezultat inclinarea capului inspre muschiul lezat si rasucirea lui spre partea sanatoasa.

Torticolisul poate sa aiba o cauza congenitala (torticolis congenital) sau sa fie castigat in timpul vietii (torticolisul dobandit).

Torticolisul congenital este considerat a fi cauzat de trauma locala a tesuturilor moi ale gatului inainte sau in timpul nasterii. Acesta  poate avea doua forme: torticolis congenital muscular, interesand muschiul sternocleidomastoidian, si torticolis congenital prin malformatii congenital osoase ca: atrofia condililor occipitali, hemivertebre cervicale etc.

Cel dobandit este mai rar la copilul mic si poate avea mai multe cauze: poate fi de natura obstetricala (prezentatie pelvina, utilizarea forcepsului etc.), cicatriciala (cicatricii retractile ale gatului dupa arsuri), musculara (miozite virale, reumatice sau de alta natura, care dau torticolis dureros dar trecator) neurologica (paralizii spastic sau flasce), senzoriala (deficente ocular/auditive), din cauza unor pozitii vicioase mentinute in timpul zilei si in timpul somnului, din cauza frigului sau a unor miscari bruste.

 

Torticolisul congenital muscular

            Formele congenitale de torticolis sunt cele mai frecvente forme la copii si pot coexista cu alte malformatii ale aparatului locomotor: ale centurii scapulare (omoplat ridicat), ale membrelor inferioare (picior stramb congenital, luxatii, etc.), anomalii cervicale.

 

            Etiologie

Cauza nu este pe deplin cunoscuta, dar exista doua ipoteze care incearca sa explice mecanismul de producere:

 • Ipoteza congenitala: aceasta ipoteza sustine ca torticolisul s-ar datora unei pozitii vicioase intrauterine a fatului, in care capul este torsionat intr-o parte (inclinatie laterala dreapta/stanga) comprima muschiul sternocleidomastoidian impiedicand dezvoltarea acestuia, sau umarul poate apasa gatul. Rezulta si intr-un caz si in celalalt o compresiune arteriala care provoaca leziuni ischemice cu contractura si retractie a muschiului.
 • Ipoteza ostetricala: sustine ca in timpul unei nasteri distotice, in special in prezentarile pelviene, se produce o intindere cu torsiune a gatului copilului, cu lezarea muschiului sternocleidomastoidian. La nivelul acestei leziuni se formeaza un hematom care se fibrozeaza si produce o scurtare cu retractie secundara.

Astazi se considera ca ambele ipoteze combinate ar fi cauza torticolisului congenital iar rezultatul este o scurtare sau contractie excesiva a muschiului, cu limitarea miscarii de rotatie si aplecare laterala. Capul este tipic indreptat lateral spre muschiul afectat si rotat spre zona opusa.

            Simptome

La nou nascut si sugarul mic nu este vizibila atitudinea de torticolis. Retractia nu este instalata iar gatul este scurt. Ceea ce ne poate atrage atentia este prezenta unui nod( oliva torticolara) in treimea medie a muschiului SCM care apare in primele la 2-3 saptamani de la nastere, si care poate sa dispara catre 6 luni/ 1 an. Netratat torticolisul poate modifica aspectul fizic la micutului. Craniul unui nou-nascut este foarte fragil iar daca copilul are tendinta de a-si tine capul mereu pe aceeasi parte, aceasta ar putea sa-i aplatizeze capul pe partea respectiva; este ceea ce medicii numesc o  plagiocefalie de pozitie.

Dupa varsta de un an, copilul care sufera de aceasta afectiune are capul inclinat pe partea muschiului scurtat iar fata se roteste spre umarul din partea muschiului sanatos. Umarul de pe partea muschiului afectat este mai ridicat; muschiul  SCM afectat este mai proeminent, ingrosat si scurtat. Se observa o mobilitate scazuta a capului si poate fi prezenta si aici oliva torticolara. Torticolisul mai poate duce la instalarea unei scolioze cervico-dorsala, in regiunea cervicala, scolioza avand convexitatea spre partea afectata.

            Diagnostic

Afectiunea poate fi evidentiata de la nastere sau se poate evidentia in lunile ce urmeaza: se observa imediat capul inclinat intr-o parte. Imediat dupa nastere se poate palpa la nivelul muschiului SCM oliva torticolara, nedureroasa, strict aderenta de structura musculara si fara aderenta la partile moi de deasupra. Se recomanda ca parintii sa consulte imediat un medic atunci cand obsreva aceste semne caracteristice; medicul va examina copilul, va face o anamneza minutioasa a nasterii, va indica o radiografie a coloanei cervicale pentru a decela eventuale probleme osoase.

In perioada neonatala torticolisul congenital muscular fara oliva trebuie diferentiat de torticolisul congenital osos.

            Tratament

Dupa forma si cauzele torticolisului, tratamentul acestuia poate fi ortopedic, chirurgical si functional recuperator. Cazurile grave sau vechi necesita un tratament chirugical si ortopedic, asociat cu tratament functional pre- si post-operator. Tratamentul chirurgical este recomandat sa se faca dupa varsta de doi ani.

 • Tratamentul ortopedic: imobilizari corective sau utlizarea suspensiei in capastrul glisson pe plan inclinat;
 • Tratamentul chirurgical: asigura vindecarea completa;
 • Tratamentul kinetoterapeutic: trebuie sa inceapa din primele saptamanii de viata.

 

Tratament de recuperare in torticolusul congenital

Obiective:

 • Tonifierea si alungirea muschiului bolnav prin exercitii excentrice, precum si tonifierea si scurtarea muschiului sanatos prin exercitii concentrice;
 • Corectarea asimetriei centurii scapulare si a toracelui;
 • Formarea reflexului de postura corecta a capului si gatului copilului in situatiile statice si dinamice ale corpului;

In primele saptamani de viata ale nou-nascutului, tratamentul consta in mentinerea unor posturi corective si hipercorective ale capului, gatului si celorlalte segmente ale corpului, mobilizari passive, cu scopul de a intinde muschiul SCM afectat, si masaj. Este important ca bebelusul sa aiba o pozitie corecta si in timpul somnului, iar pentru acest scop poate folosi salteluta suport pentru bebelusi care mentine bebelusul in pozitia dorita si nu-i permite sa se rostogoleasca. Trebuie evitat ca bebelusul sa doarma pe partea afectata! In timpul somnului mai poate fi plasat un sul/pernuta sub regiunea cervicala pentru a mentine muschiul SCM intins.

Mobilizarile pasive vor fi efectuate de catre kinetoterapeut si vor consta in:

 • Extensii ale capului si gatului;
 • Inclinari laterale ale capului si gatului spre partea sanatoasa;
 • Rasuciri ale capului spre partea afectata;
 • Circumductia capului in plan posterior;
 • Intinderea in axul vertical al coloanei vertebrale.

Masajul consta in neteziri si frictiuni usoare la nivelul gatului, pe partea afectata (in proximitatea olivei torticolare), cu efect vasodilatator si relaxare musculara, influentand favorabil contractura musculara.

Sedinta de kinetoterapie poate fi precedata de o baiata calda a bebelusilui care va  ajuta la o mai buna relaxare musculara. Apoi va urma masajul si in final mobilizarile pasive finalizate de elongatia coloanei vertebrale in axul sau longitudinal.

Atunci cand torticolisul congentital este depistat un pic mai tarziu, la cateva luni de viata, putem introduce exercitii fizice incluse in joaca, prin plasarea jucariilor sau a altor obiecte in anumite locuri ce solicita copilul sa indrepte capul spre ele, intinzand astfel muschii gatului:

 • Copilul intins pe burtica, in sprijun pe antebrate, cu un sul sub torace (pentru a-i facilita mentinerea pozitiei); ne vom folosi de o jucarie pe care o vom misca, in fata copilului, spre partea afectata. Copilul o va urmari fiind nevoit sa intoarca capul spre partea afectata.
 • Copilul asezat pe burtica pe o minge mare, repetam exercitiul anterior.

Si in acest caz vom continua cu mobilizarile pasive ale capului si gatului pentru alungirea muschiului SCM. Pe langa moblizarile descrise mai sus, mai putem intinde muschiul SCM prin pozitionarea copilului in decubit dorsal, prize la nivelul umarului de pe partea afectata, contrapriza posterior la nivelul sacrumului; tragem de umar in jos, in timp ce copilul este mutat pe o parte (pe partea afectata) capul ramane drept, iar cu cealalta mana impingem de bazin in sus spre muschiul afectat.

Torticolis congenital muscular depistat mai tarziu : dupa varsta de 3-4 ani, se introduc exercitii corectoare active.

Exercitiile se vor executa din pozitii care asigura o buna stabilitate a corpului si o localizare precisa a miscarii: stand apucat de spaliere, sezand, pe genunchii etc.

Exercitiile dinamice constau in :

 1. extensii ale capului si gatului: la inceput fara rezistenta opusa de catre kinetoterapeu, se pot executa din decubit ventral pentru a avea ca rezistenta doar greutatea capului; apoi se trece la o rezistenta mai mare opusa de catre kinetoterapeut;
 2. inclinari laterale ale capului si gatului spre partea sanatoasa: de exemplu din pozitia sezand, copilul executa miscarea liber, apoi kinetoterapeutul va opune rezistenta aplicand o man ape partea laterala a capului dinspre partea in care se face inclinatia( partea sanatoasa) iar cealalta mana o va aplica pe umarul de pe partea afectata.
 3. rasuciri ale capului spre partea afectata: mai intai executate liber apoi cu rezistenta, kinetoterapeutul, plasat in spatele copilului, aplicand rezistenta cu o mana pe ramura orizontala a mandibulei dinspre partea afectata, cealalta mana fiind pe zona perieto- occipitala dinspre partea sanatoasa;
 4. circumductia capului in plan posterior;
 5. miscari asimetrice ale membrelor superioare in scopul corectariia asimetriei centurii scapulare: membrul de pe partea sanatoasa va efectua miscari peste linia orizontala a umerilor, iar membrul superior de pe partea torticolusului va executa miscari sub nivelul umerior, exemplu: din stand departat, memprele superioare intinse inainte la nivelul umeriolor; ducerea membrului de pe partea sanatoasa prin inainte-sus pe vertical, simultan cu ducerea memrului de pe partea afectata prin inainte-jos pan ace ajunge parallel cu trunchiul.
 6. Indoriri laterale ale trunchiului spre partea sanatoasa simultan cu inclinarea capului spre partea sanatoasa; rasuciri ale trunchiului spre partea torticolusului simultan cu rasucirea capului spre partea afectata; extensia trunchiului si a capului;
 7. Corectarea posturii cu fata la oglinda pentru constientizarea posturii corecte a capului;

 

 

Autor Nelu Olteanu

Prof.PhD.Kintoterapeut

Specialist Recuperare Medicala

 

Copyright@www.kinetoterapierecuperaremedicala.ro