SPONDILOZA CERVICALA


SPONDILOZA CERVICALA

 

 

Spondiloza cervicală este o afecţiune degenerativă a vertebrelor şi discurilor intervertebrale. Ea consta in depuneri de calciu in jurul articulatiilor sau la nivelul marginilor platourilor discale. Nutritia cartilajului articular este influentata de jocul presiune-decompresiune exercitat pe aceasta cu ocazia miscarilor efectuate de corpul uman. Pozitiile vicioase adoptate creeaza zone persistente depresive pe suprafata articulara, unde nu patrunde lichidul sinovial care are un rol lubrefiant si nutritiv. Cartilajul din zona afectata intotdeauna isi pierde elasicitatea si devine foarte rigid. La marginea acestor zone se produc reactii periostale, care se vad la examenul radiografic sub forma unor mici excrescente denumite osteofite. Spondiloza cervicala apare in urma degenerarii (uzurii) discurilor intervertebrale sau a articulatiilor intervertebrale si este insotita de reactii de reparare (osteofite) la nivelul corpilor vertebrali. Aceasta proliferare anormala a tesutului osos poate duce la cresterea presiunii exercitate asupra nervilor spinali. Acest proces de degenerare reprezinta cauza a doua probleme esentiale. In primul rind se ingusteaza canalul rahidian care adaposteste maduva spinarii si nervii si ingusteaza gaurile de conjugare.

Osteofitul nu reprezinta leziunea de baza in spondiloza cervicala, el este o reactie secundara aparuta in urma degenerarii cartilajului articular sau a discului intervertebral.

Suferinta in spondiloza cervicala este provocata de leziunile discale si cartilaginoase.

Este important sa subliniem faptul ca toata atentia trebuie acordata miscarilor normale articulare pentru indepartarea punctelor de presiune prelungite de pe discurile intervertebrale si de pe cartilaje, ceea ce irita filetele nervoase adiacente acestora si provoaca durere.

     Multi medici considera ca principala cauza a spondilozei cervicale este datorata imbatranirii tesutului ceea ce este corect insa putin conservator intrucat nu trebuie marginalizate urmatoarele cauze :

» adoptarea unei pozitii vicioase a coloanei cervicale (statul prelungit in fata calculatorului sau la birou);

» traumatisme involuntare la nivelul coloanei vertebrale;

» scaderea tonusului muscular,

» scaderea fortei musculare;

» sedentarismului prelungit;

» anomalii congenitale;

» lipsa efectuari exercitiilor fizice zilnice sau macar de 3 ori pe saptamana

             Ca si simptomatologie, apare rigiditate si durere la nivelul gâtului (mai ales la mişcarea de lateralitate si flexie-extensie), parestezii (furnicături) şi amorţeli la nivelul membrelor superioare, dureri şi atrofii musculare la nivelul mâinilor, parapareză spastica, uneori putand fi  afectat chiar si mersul. De cele mai multe ori durerea este situată la nivelul gâtului pe partea posterioara, cu iradiere până deasupra omoplaţilor. Toate aceste simptome pot sa apara izolat  sau asociate intre ele.

Durerea cervicala poate fi perceputa local sau poate iradia in occiput, in scapula, in brat sau umar si se agraveaza atunci cand pacientul doarme sau adopta anumite pozitii incorecte si nefavorabile. Mecanismele includ instabilitate segmentala, compresie nervoasa directa, leziuni ligamentare sau articulare, discuri degenerate si este prezenta cefaleea suboccipitala cronica. Evolutia spondilozei poate fi lenta si prelungita, iar pacientul poate sa ramina cu durere cervicala usoara sau sa fie asimptomatic.

Spondiloza cervicala are 5 stadii de evolutie;

 • Spondiloza cervicala in stadiul 1, local.

– Este faza in care procesul de degradare incepe la nivelul discului intervertebral, deci exista fenomene localizate doar la nivelul unui disc.

 • Spondiloza cervicala in stadiul 2 , miotonic.

– Este faza in care procesele degenerative cuprind doua sau mai multe discuri intervertebrale, precum si structurile adiacente.

 • Spondiloza cervicala in stadiul 3, iritativ.

– In aceasta etapa a spondilozei sunt afectati si nervii care pleaca de la nivelul coloanei vertebrale cervicale.Durerea creste in intensitate si se extinde spre regiunea umerilor.

 • Spondiloza cervicala in stadiul 4, numit radicular.

– In acest stadiu, spondiloza cervicala se concretizeaza prin fenomenul de compresiune a radacinilor nervoase care pleaca de la acest nivel, ceea ce inseamna ca simptomalogia se raspandeste pe toata zona care e enervata de radacina nervoasa respectiva.

 • Spondiloza cervicala in stadiul 5, numit si atrofic.

– In acest stadiu al spondilozei apar disfunctii trofice ale segmentului vertebral afectat. Toata simptomatologia pomenita mai inainte se accentueaza, se agraveaza si de cele mai multe ori se ajunge la complicatii.

 1. Examen clinic

Se remarcă prin sărăcia semnelor subiective şi obiective. Manifestările se concretizează în sindroame locale şi radiculare.

Artrozele intervertebrale se traduc frecvent prin rahialgii şi un grad variat de impotenţă funcţională. Rareori ele pot determina unele complicaţii dintre care cele mai frecvente sunt sindroamele radiculare. Durerile vertebrale sunt difuze, vag localizate, cu debutul insidios şi evoluţie îndelungată de obicei moderate ca intensitate.

Durerile vertebrale sunt dureri de tip mecanic. Ele se accentuează prin oboseală, ortostatism, mers prelungit, transportul unor obiecte grele, fixarea îndelungată a capului în timpul urmăririi unui spectacol ca şi lucrul prelungit la birou. Durerile se ameliorează sau chiar dispar în repaus în special în poziţia de decubit pe un plan dur .

 1. Examen radiologic

Acest examen constituie principalul mijloc de evidenţiere a artrozelor intervertebrale în prezenţa sau absenţa unui tablou clinic corespunzător. Discartroza se traduce radiologic printr-o pensare a spaţiului intervertebral iar platourile vertebrale sunt neregulate şi sclerozate. Se remarcă pensarea spaţiului articular, modificări de structură osoasă.

Principii de tratament Kinetoterapeutic :

 • Nu se vor executa exercitii in poziţie declivă.
 • Contracţiile izometrice se folosesc cu precauţie şi doar sub supraveghere.
 • Se va ţine cont in programul de exerciţii şi de afecţiunile asociate.
 • Pe parcursul şedinţei se măsoara T.A.

Obiective de tratament Kinetoterapeutic :

 • Diminuarea durerii;
 • Diminuarea contracturilor de la nivelul musculaturii paravertebrale;
 • Combaterea redorilor şi retracţiilor;
 • Stabilizarea procesului de artroză;
 • Recâştigarea mobilităţii coloanei vertebrale;
 • Promovarea exerciţiilor de asuplizare a coloanei;
 • Armonizare a curburilor fiziologice ;
 • Tonifierea musculaturii paravertebrale si a musculaturii centurii scapulare;
 • Crearea unui comportament igienic şi ergonomic care va proteja coloana;

Program de recuperare kinetoterapeutic :

 

 

Autor Nelu Olteanu

Prof.PhD.Kintoterapeut

Specialist Recuperare Medicala

 

Copyright@www.kinetoterapierecuperaremedicala.ro