PICIORUL PLAT (PLATFUS)


PICIORUL PLAT (PLATFUS)

Piciorul plat (Platfus) este o diformitate caracterizată prin prăbuşirea bolţilor longitudinală şi transversală ale piciorului, produsă prin hiperlaxitate articulară şi insuficienţă a muşchilor care menţin comformitatea piciorului.

Anatomie patologică
– calcaneu orizontalizat, in abducţie
– capul astragalului este coborât şi deplasat intern
– navicularul urmează capul astragalului
– alungirea primei raze a piciorului – poziţie in valgus a antepiciorului
– răsfrângerea metatarsienelor
– deviaţia halucelui in valgus şi deviaţia degetului mic in varus

Platfusul (piciorul plat) este cea mai frecventa forma a tulburarilor de statica ale piciorului. Platfusul este o afecţiune des intalnita în randul copiilor si nu numai. Pana la varsta de 2 ani, piciorul plat este considerat fiziologic (normal), nu se discuta despre platfus.

Piciorul plat poate apărea datorită unei insuficienţe musculoligamentare (laxitate ligamentară) dar şi in cadrul rahitismului, tulburărilor de creştere, pubertăţii, obezităţii, sedentarismului, piciorului contralateral amputat. De asemenea, mai apare şi ca o complicaţie in cazul afectării şoldului sau genunchiului din diferite cauze, a diabetului sau a poliartritei reumatoide.

Ca aspect, piciorul plat se prezintă intr-o usoară flexie si pronaţie pe gambă, pacientul calcă pe partea internă a piciorului.

Pacienţii cu platfus pot avea simptome in anumite perioade ale zilei, datorate unor cauze ca: lucrul in poziţie ortostatică un timp îndelungat, creşterea in greutate intr-o perioadă scurtă de timp, traumatisme articulare, incălţăminte nepotrivită, mersul sau săritul, alergatul.

Piciorul plat mai poate prezenta semne ca: glezne umflate, monturi, uşoară cianoză a piciorului. Acestea se întalnesc mai ales la adulti.

Se vorbeste în literatura de specialitate de 3 stadii ale piciorului plat:

Picior plat flasc – bolta este prăbusită doar cand piciorul se sprijină pe sol, fară incărcare, arcul longitudinal este normal sau chiar poate fi mărit. în ortostatism, calcaneul este deviat in valg, antepiciorul este abdus. Piciorul este dureros (sau nu). Este forma cea mai usoară.

 – Piciorul plat contractat – piciorul plat flasc netratat determină treptat o contractură persistentă dureroasă a peronierilor, ea ducând la prabuşirea bolţii plantare. Piciorul este foarte dureros, mai ales la încercarea de inversie, gamba este dureroasă prin crampa muşchilor care încercă să refacă bolta. Piciorul contractat rămane rigid, ca şi cum ar fi sudat de gambă.

 – Piciorul plat fixat – deformaţia s-a accentuat mai mult, amprenta plantară arată o margine internă convexă si nu concavă. Prabuşirea bolţii anterioare este regula. Durerea este permanentă iar mersul dificil.

Complicaţii date de piciorul plat

Urmările platfusului pot lua forme diferite, precum: genu valgum, bascularea bazinului înspre posterior, coxartroza, gonartroza, discopatie cervicodorsolombară (datorată tulburarilor de biomecanică), scolioza, cifoza sau lordoza. Pe langă aceste afecţiuni se mai pot întâlni tulburări de ordin respirator sau chiar cardiovascular (foarte rar) datorită unor dezechilibre grave de statică vertebrală.

Un aspect important, este afectarea funcţiei de pompă pe care o are talpa piciorului (datorită mişcării „de mers” sângele venos de la acest nivel este împins în sus, antigravitaţional, în sensul circulaţiei de întoarcere, preluând o parte din activitatea ventriculului stâng şi a pompei pereţilor arteriali – venele fiind mai puţin elastice şi astfel menţinând o bună circulaţie sangvină). Aşadar, datorită insuficienţei pompei de întoarcere venoasă, pot să apară fenomene de insuficienţă circulatorie la nivelul membrelor inferioare, fenomen care facilitează apariţia celulitei localizate (care se insoţeşte în acest caz şi de stază limfatică).

Program de recuperare kinetoterapeutic :

Obiectivele tratamentului de recuperare piciorul plat (platfus)

Kinetoterapia urmăreşte tonifierea musculaturii piciorului, remobilizarea articulaţiilor, reducerea durerii prin relaxare la nivel local, promovarea controlului motor pe fiecare etapă: mobilitate, stabilitate, mobilitate controlata, abilitate;  combatarea atitudinilor defectuase si acolo unde este cazul reeducarea mersului patologic.

Dacă platfusul este parte a altei afecţiuni, atunci trebuie tratată şi boala de bazăŢ pentru a avea rezultatele scontate.

Tonifierea acestor muşchi se face analitic, sau global – mişcări active ce accentuează bolta plantară. Exerciţiile globale au avantajul să fie prezentate copiilor ca un joc şi astfel sunt acceptate cu plăcere.

Mobilizarea articulară se face în ordine cronologică astfel:

mobilizarea activă simplă în flexie şi extensie a piciorului;

mobilizarea activă contra rezistenţă opusă antagonştilor

  • mobilizarea pasivă manuală în flexie – extensie cu conservarea amplitudinilor maxime atinse pentru câtva timp;
  • posturi globale sau segmentare mobilizării gleznei

Piciorul plat este o deficienţă care afectează atât musculatura, articulaţiile cât şi oasele piciorului.

Tehnica de lucru este analitică şi globală şi vizează următoarele aspecte importante:

  • tonifierea muşchiului gambier posterior şi anterior, muşchiului flexor propriu al halucelui – cu rol antivalgus şi de susţinere a arcului intern al bolţii plantare;
  • tonifierea muşchilor intrinseci ai plantei – muşchii interosoşi şi muşchiul abductor al halucelui care se opune lărgirii plantei metatarsienelor.

 

Autor Nelu Olteanu

Prof.PhD.Kintoterapeut

Specialist Recuperare Medicala

 

Copyright@www.kinetoterapierecuperaremedicala.ro