LUXATIA CONGENITALA DE SOLD


LUXATIA CONGENITALA DE SOLD

– La nastere articulatia soldului nou-nascutului normal este inca foarte cartilaginoasa, imatura, dar stabila.

– Daca este terenul este favorabil, o pozitie intrauterina inadecvata in adductie si rotatie externa pune soldul intr-o situatie vulnerabila si poate apare o luxatie tranzitorie sau definitiva.

– La nou-nascut luxatia congenitala de sold se caracterizeaza printr-o instabilitate articulara. Aceasta malpozitie este frecventa pentru ca intereseaza intre 6-20 copii la 1000 de nasteri.

– Aceasta arata cat de important este sa depistam de la nastere aceasta deficienta, cat de important este examenul riguros, atent si constiincios repetat.

Acest examen permite

– instaurarea unui tratament potrivit fiecarei forme de malpozitie  depistata si fireste:

– vindecarea in majoritatea cazurilor

Etiologie

– Se disting 2 feluri de factori etiologici: genetici si mecanici

Factori genetici :

– se observa clar o predominenta a displaziei soldului la sexul feminin si unde antecedentele familiale se gasesc in 8-10% din cazuri

– rasa alba este atinsa fata de rasa neagra

– fiecare tara(evident dezvoltata si-a alcatuit harta de raspandire preponderenta ex: Franta Masivul Central Brietania si in jurul Mediteranei).

– Factorii genetici ar da probabil lipsa de profunzime a cotilului, hiperlaxitate ligamentara locoregionala.

– Aceste conditii locale reprezinta de fapt factori favorizanti.

Factori mecanici :

– Sunt incriminati datorita prezentei luxatiei de sold in asociere cu :

–   nastere pe cale naturala

–   greutate mare la nastere

–   lichid amniotic putin(in cantitate mica) oligramnios

–   deformatii posturale asociate: genum recurvatum, torticolis

–    sarcini gemelare

Particularitatile prezentate antreneaza posturi luxante si acestea devin pregnante in cazurile de hipermobilitate articulara datorata hiperlaxitatiiligamentare. Soldul nou-nascutului supus presiunii mecanice din uter se poate luxa. Dupa nastere cand este eliberat de constrangeri(soldul ) se poate reaseza progresiv la loc si sa se vindece spontan.

Din acest motiv SE RECOMANDA UTILIZAREA SALOPETELOR LEJERE pentru nou nascuti si sugari si absenta infasatului(care inseamna mentinerea constrangerilor extrauterini de aceasta data). Asadar soldul se poate vindeca spontan intr-un context bun sau poate ramane “luxabil” sau sa se dezvolte in cadrul unei luxatii.

Trebuie stiut ca anumite solduri, inca de la nastere, au luxatie ireversibila. Sunt stabile la examenul clinic, dar abductia este limitata.

Depistarea clinica trebuie practicata:

– in prima zi la maternitate, sau in ziua de externare;

– apoi de la 3 luni pana la aparitia mersului, sugarul trebuie examinat corect atat dpdv al dezvoltarii neuro-psiho-motorii cat si a situatiei soldului, genunchiului, piciorului coloanei vertebrale.

Daca luxatia congenitala de sold este descoperita tardiv, semnele sunt aceleasi, dar agravate (membrele inferioare raman voluntar in abductie si rotatie externa; un membru inferior este ascensionat).

Kinetoterapeutul trebuie sa cunoasca aceasta entitate patologica din cauza gravitatii ignorantei si a conduitei terapeutice inadecvate.

Manevrele de tractiune, mobilizarile pasive facute de terapeuti neexperimentati, antreneaza frecari si ruperi intraarticulare generatoare de conflicte intre cap si cotil, soldate cu distrugeri de cartilaj.

Reducerea brutala a capului femural ce apasa intr-o nepotrivita pozitie pe cotil, poate produce tulburari vasculare prin intreruperea fluxului in artera circumflexa posterioara determinand o osteocondrita de sold.

Kinetoterapeutul poate fi confruntat cu aceasta problema cand trateaza de exemplu un copil cu metatarsus si acesta este ortezat cu sistemele de contentie si reductie a displaziei soldului, pentru a consilia familia, pentru a o sustine competent in mentinerea ortezelor, care-i incurca in ingrijire pe membrii anturajului acestui copil

Program de recuperare kinetoterapeutic :

Obiectivele tratamentului de recuperare

—  Refacerea mobilităţii prin reeducarea tuturor mişcărilor la nivelul şoldului, dar mai ales flexie, adducţie şi  rotaţie externă;

— Refacerea forţei musculare: fesierii mare, mijlociu tensorul fasciei lata (ca muşchi ai ortostatismului), muşchii trohanterieni (rotatori externi),cu rol în stabilitatea posterioară (caderea în faţă) şi în fixarea capului femural în cotil,muşchii flexori (psoas), muşchii rotatori interni cu rol în mobilizarea şoldului la mers;

—Refacerea stabilităţii, mişcării controlate şi abilităţii

MASAJUL

Efecte fiziologice

 – Acţiuni locale:

—Acţiune sedativă ;

—Acţiune hiperemiantă locală;

—Înlăturarea lichidelor interstiţiale de stază;

 – Acţiuni generale:

—Stimularea functiilor ap. circulator

—Creşterea metabolismului bazal;

Efecte favorabile asupra starii generale

Tehnica masajului

În prima etapă copilul se aşează în decubit ventral şi se începe netezirea cu ambele palme, de la partea inferioară a muşchilor fesieri până la creasta iliacă. O altă netezire este netezirea pieptene, care se face tot pe muşchii fesieri. Se face apoi frământarea cu o mâna, pornind de la partea inferioară a fesierilor pâna la paravertebralii lombari, în 2-3 straturi. Pe aceleaşi direcţii se face frământarea cu 2 mâini, contratimp.Geluirea se execută pe plica fesieră, dupa ce, în prealabil, a facut netezirea cu partea cubitală a mâinii, de la coccis pe şanţul superior al fesierilor pâna la creasta iliacă. Tot la framântare se face ciupitul, care se execută pe fesieri, în cazul când sunt flasci. Urmează fricţiunea pe plica fesieră, dupa ce am făcut netezirea cu partea cubitală a mâinii. Se face deget peste deget, de la coccis pe şantul superior al fesierilor, creasta iliacă, în jurul fesierului mare iar pe fesieri, care sunt foarte dezvoltaţi, cu coatele degetelor.Urmează tapotamentul, cu toate formele şi apoi vibraţia.

În etapa a 2-a se întoarce bolnavul în decubit dorsal, cu coapsa flectată în uşoară abducţie. După ce am făcut încalzirea coapsei cu netezire şi frământări, facem netezirea cu partea cubitală a degetelor pe plica inghinală, apoi fricţionam cu deget peste deget în triunghiul lui Scarpa către creasta iliacă şi din nou ajungem în dreptul trohanterului mare.

Manevra principală este fricţiunea combinată uneori cu vibraţia

 

Autor Nelu Olteanu

Prof.PhD.Kintoterapeut

Specialist Recuperare Medicala

 

Copyright@www.kinetoterapierecuperaremedicala.ro