CIFOZA


CIFOZA

 

GENERALITATI:

Coloana vertebrala sau scheletul axial reprezinta elementul anatomic, care joaca un rol deosebit de important in mentinerea verticalitatii corpului omenesc. Ea are,de asemenea, un important rol static si dinamic,ca suport fix al segmentelor din jumatatea superioara a corpului si ca ax mobil al trunchiului si gatului.

Coloana dispune de un mare grad de mobilitate ce intereseaza articulatiile intervertebrale,avand amplitudine variabila de la o regiune la alta, pozitiile si miscarile ei fiind asigurate atat de musculatura proprie cat si de cea a celorlalte segmente ale corpului.

Coloana vertebrala este alcatuita dintr-un numar de 33-34 de vertebre grupate in 5 regiuni si anume :

-regiunea cervicala (7 vertebre);

-regiunea toracala (12 vertebre);

-regiunea lombara (5 vertebre);

-regiunea sacrata (5 vertebre);

-regiunea coccigiana (4-5 vertebre).

In plan antero-posterior,coloana prezinta patru curburi fiziologice (lordoza cervicala-cifoza toracala-lordoza lombara si cifoza sacro-coccigiana).Aceste curburi au aparut ca o adaptare a omului la pozitia de ortostatism, astfel :curbura toracala o gasim la nou-nascut; curbura cervicala apare in urma adaptarii organismului uman la pozitia sezand, iar cea lombara apare odata cu dobandirea pozitiei ortostatice si a deprinderii mersului.Tot acum apar si solicitarile asupra coloanei si asupra musculaturii ce asigura mentinerea ei in pozitie fiziologica.

Coloana vertebrala poate prezenta deformari in plan fontal, sagital sau combinate.

DEFINIȚIE SI CLASIFICARE:

Cifoza reprezinta deviații ale coloanei vertebrale, în plan sagital (antero-posterior), prin exagerarea curburilor normale ale acesteia, cu convexitatea curburii orientată posterior.

CLASIFICARE:

1) Dupa LOCALIZARE:                                         

* Cifoza dorsalaeste o accentuare a curburii fiziologice a coloanei in regiunea toracala       Este cea mai frecventa deviatie a coloanei.

* Cifo-lordoza (cifoza dorsala compensata de lordoza lombara),este o accentuare a celor doua curburii vertebrale,echilibrate si compensandu-se reciproc.

* Cifoza lombara si inversiunea vertebrala este o cifoza lombara aparuta prin retroversia bazinului,compensata dorsal.

* Cifoza cervicala reprezinta inversarea curburii lordotice cervicale.

* Cifoza totala este continuarea cifozei dorsale si lombare si este insotita de infundarea toracelui. Este o cifoza lunga, intalnita la indivizii cu relaxare ligamentara si musculara.

2) Dupa ETIOLOGIE:

 1. Functionale (nestructurale).Ele sunt deviatii tipice, usoare, cu debut greu de precizat,cu evolutie lunga si lenta,dar cu prognostic favorabil.In cazul lor nu se constata modificari morfologice ale coloanei vertebrale.Cifozele functionale sunt cele mai frecvente deviatii ale coloanei vertebrale din perioada de crestere. Ele se impart in:
 • Habituale – de obisnuinta,de deprindere;
 • De crestere – aparute in urma disproportiei dintre cresterea exagerata in inaltime si dezvoltarea insuficienta a musculaturii;
 • Profesionale – exista profesii (ex:munca la birou) care predispun la o atitudine cifotica;
 • Compensatorii si cele datorate defectelor unor analizatori (cifoza miopilor).

 

Toate acestea sunt usor de corectat (prin exercitii functionale de extensie),uneori prin simpla indepartare a cauzelor care le-a produs. Daca nu sunt tratate,ele pot determina modificari anatomice in structura elementelor coloanei vertebrale si devin patologice.

 1. Patologice.Sunt deviatii mai accentuate si mai grave decat cele functionale, ele fiind insotite intotdeauna de modificari (deseori ireductibile) ale structurii elementelor coloanei vertebrale.Tratamentul lor este complex (orthopedic, chirurgical, kinetoterapeutic),el putand avea rezultate pozitive doar daca se intervine precoce prin inlaturarea cauzei care le-a produs.Tratamentul acestor cifoze este de lunga durata.

Cifozele patologice sunt grupate astfel:

 • Congenitale: platispondilia, agenezia disului intervertebral, microspondilia;
 • Post-traumatice: luxatia si fractura vicios consolidata,hernia de disc,cifoza histerotraumatica,sdr. Kummel-Verneuil;
 • Infectioase: tuberculoza osoasa (morbul lui Pott),cifoza tetanica,osteomielitica;
 • Distrofice: epifizita sau osteocondrita vertebrala (boala Scheuermann).Este cea mai des intilnita forma de cifoza patologica;
 • Reumatice (inflamatorii): spondilita anchilozanta,spondilodiscartroze;
 • Tumorale: mielomul multiplu,metastaze osoase;
 • Paralitice (neuromusculare): atunci cand este compromisa musculatura regiunii, paralizia cerebrala infantila,sindroame extrapiramidale;
 • Endocrine si carentiale: osteoporoza,boala Cushing,rahitismul,osteomalacia;
 • Cifoza senila: prin involutia ososasa si insuficienta musculara;
 • Psihotice: in afectiuni psihice depresive;
 • Cifoze medicamentoase: administrarea indelungata de cortizon,insulina,curara,pot determina aparitia fracturilor de coloana si a cifozei consecutive.

 

TABLOU CLINIC:

Din punct de vedere clinic,in cazul cifozelor,nu putem vorbi despre o regula generala in ceea ce priveste simptomatologia acestor deviatii vertebrale.Asadar,fiecare tip in parte,prezinta atat semne subiective cat si obiective diferite de ale celorlalte.

Exista totusi cateva simptome si semne obiective pe care le intalnim in mai multe cazuri si anume :

 • durerea,care apare la nivelul curburii,pe apofizele spinoase ale vertebrelor.Ea se resimte la palpare,dar mai ales la percutie;
 • durerea in coloana vertebrala este insotita,intotdeauna,de contractura muschilor lungi ai spatelui si de o oarecare rigiditate in miscari;
 • cifoza se asociaza cu hipotonia musculaturii spatelui si abdomenului;
 • frecvent ,se asociaza si cu piciorul plat;
 • pacientii vor avea umerii cazuti anterior si omoplati *in aripioare*;
 • agravarea continua a deviatiilor vertebrale antreneaza tulburari respiratorii si cardiace.

MUȘCHII  AFECTAȚI:

Cifoza, de cele mai multe ori apare in zona dorsala. Astfel, in cazul acesteia, se compenseaza superior prin înclinarea înainte a gâtului și capului, iar inferior prin accentuarea curburii lombare. Omoplații sunt îndepărtați de torace(omoplati « in aripioare ») prin intinderea mușchiului trapez și a romboizilor și prin scurtarea marelui pectoral. Toracele este înfundat și umerii aduși înainte.

PROFILAXIE

Cauzele care contribuie la modificarea ţinutei corecte a trunchiului sunt multiple. Între acestea trebuie menţionată, în primul rînd, poziţia copilului în bancă, la şcoală sau la masa de lucru de acasă, unde îşi petrece o bună parte din zi, tocmai în perioada de creştere şi care are influenţă asupra coloanei vertebrale. Pentzru eliminarea acestei cauze favorizante de atitudine vicioasă, indicăm folosirea băncilor individuale care se pot modifica cu uşurinţă după talia elevului.

Banca de şcoală trebuie să aibă următoarele dimensiuni:

 • Înălţimea scaunului să fie egală cu lungimea gambei, laba piciorului să se sprijine pe sol,
 • Adîncimea scaunului să fie ceva mai mică decît lungimea coapsei, astfel ca circulaţia sîngelui şi nervii să nu fie comprimaţi în plica poplitee
 • Înălţimea şi înclinarea spătarului să fie pînă la nivelul omoplaţilor
 • Înclinarea suprafeţei mesei să fie astfel încît privirea să cadă perpendicular pe suprafaţa cărţii.

Pentru prevenirea atitudinilor vicioase se recomandă:

 • Cunoaşterea cauzelor şi a împrejurărilor care determină atitudinea vicioasă şi înlăturarea lor la timp
 • Îmbunătăţirea stării de sănătate (procedee de călire, exerciţii fizice, etc)
 • Îmbunătăţirea factorilor şi condiţiilor activităţii şi odihnei zilnice.

Program de recuperare kinetoterapeutic :

 • Kinetoterapia reprezintă ramura terapeutică ce foloseşte ca mijloc specific mişcarea, în scopul recuperării somato-funcţionale, motrice şi psihomotrice sau al reeducării funcţiilor compensatorii, în cazul deficienţelor parţial reversibile sau ireversibile. Ea este indispensabilă recuperării medicale, readaptării psihice, reeducării profesionale şi readaptării sociale.
 • Kinetoterapia se referă așadar la recuperarea anumitor funcții ale organismului, iar kinetoprofilaxia ajută la prevenirea afecțiunilor, indiferent de natura lor sau chiar la prevenirea recidivelor și complicațiilor unor afecțiuni ce s-au instalat anterior.

Tratamentul cifozelor este unul complex şi depinde de vârsta pacientului și de gradul de deformare.

    1  Tratament profilactic.

    2  Tratament igieno-dietetic și medicamentos.

 1.  Tratament ortopedic/chirurgical

– Cifozele toracale sub 40-50 de grade se tratează de obicei prin mijloace kineto-terapeutice.

– Cifozele toracale între 40-50 și 70-80 de grade se tratează prin mijloace ortopedice (redresări cu ajutorul aparatelor gipsate și menținerea corecției cu ajutorul corsetelor ortopedice).

–  Cifozele grave (> 80 de grade) nu pot fi corectate și stabilizate decât printr-un tratament chirurgical.

OBIECTIVELE

Tratamentul în cifoze, urmărește atingerea următoarele obiective:

-corectarea poziției vicioase,

-realiniamentul coloanei vertebrale,

-recâștigarea mobilității vertebrale,

-tonifierea musculaturii paravertebrale, abdominale și a pectoralilor punându-se accent pe mușchii extensori ai coloanei,

-combaterea contracturilor, în cazul în care acestea sunt prezente,

-reducerea durerii (după caz),

-prevenirea reapariției cifozei.

Toate acestea sunt posibile prin aplicarea de proceduri specifice B.F.K.T. (hidrotermoterapie, electrotrapie, masaj, kinetoterapie, balneoclimatologie, iar în ultimii ani se pune accent tot mai mult și pe ergoterapie).

 • Kinetoterapia ocupă cel mai important loc în tratamentul deviațiilor cifotice ale coloanei vertebrale.
 • Mișcarea indicată în recuperarea cifozei este extensia, iar mișcarea contraindicată este flexia.
 • Exercițiile pentru corectarea cifozei urmăresc:
 • I. Tonifierea musculaturii paravertebrale cervicale, în sensul scurtării musculaturii dorsale (prin mișcări concentrice) și alungirea musculaturii anterioare a gâtului și toracelui (prin mișcări excentrice).
 • II. Ștergerea deprinderii greșite și formarea unei atitudini corecte a corpului.
 • III. Corectarea sau prevenirea deviațiilor compensatorii ale coloanei vertebrale sau a celorlalte regiuni ale corpului.
 • Exerciții statice:-contracții izometrice;-stând în picioare corect;-stând în genunchi;

  -stând în decubit dorsal/ventral

  -stând atârnat;

  Exerciții dinamice – extensia și întinderea coloanei vertebrale, apoi exerciții pentru cap, gât, membre, care să amplifice extensia

 • Exerciții de trunchi ; extensie în regiunea dorsală, răsuciri, rotări în plan posterior, întinderi în axul lung. Pentru localizarea mișcării numai în regiunea dorsală se indică poziția culcat ventral, cu picioarele nesprijinite ;
 • – Exerciții de brațe: în plan posterior și deasupra sau sub orizontala, libere sau cu obiecte portative. Exercițiile de brațe amplifică mișcările de trunchi și corectează deficiențele centurii scapulare ;
 • – Exerciții de respirație, corectează deficiențele asociate ale toracelui ;
 • – Exerciții aplicative, cu trunchiul sub orizontala, de echilibru, cu atârnări ;
 • – Exerciții de redresare activă, la oglindă pentru stimularea reflexului de atitudine corectă

Program de exerciţii pentru corectarea
ATITUDINII GLOBAL CIFOTICE:

 • mers pe vârfuri, membrele superioare extinse în sus pe lângă cap – extensia trunchiului cu ducerea membrelor superioare simultan înapoi;
 • stând, cu un săculeţ de nisip aşezat pe frunte, capul în extensie – ridicarea în stând pe vârfuri şi abducţia membrelor superioare;
 • stând, spate în spate cu un partener, cu membrele superioare oblic sus, de mâini apucat – fandare înainte însoţită de extensia trunchiului;
 •  pe genunchi cu sprijin anterior pe palme – flexia antebraţului pe braţ, însoţită de extensia unui membru inferior;
 • pe genunchi depărtat – extensia capului şi trunchiului, cu apucarea gleznelor cu mâinile, cu inspiraţie; revenire şi expiraţie;
 •  decubit ventral – rularea laterală a corpului;
 •  atârnat cu faţa la scara fixă – urcarea şi coborârea în braţe, cu genunchii îndoiţi;

RECOMANDĂRI

– Dormitul pe pat tare și evitarea pozitiei de sezlong ;

– Controlul poziției sezând pe scaun, cu șezuta trasă bine înapoi și spatele lipit de spătar ;

– De evitat munca în poziția șezând sau cele care necesită îndoirea înainte a trunchiului ;

– Sporturi indicate: înotul, patinajul, călăria;

– Sporturi contraindicate: boxul și canotajul

 

Autor Nelu Olteanu

Prof.PhD.Kintoterapeut

Specialist Recuperare Medicala

Copyright@www.kinetoterapierecuperaremedicala.ro