KINESIO TAPING


APLICARE BENZI KINESIOLOGICE – KINESIO TAPING

Metoda Kinesio Taping este o tehnica de bandajare adeziva special conceputa pentru a facilita procesul de vindecare naturala a organismului, impreuna cu sustinerea si stabilizarea muschilor si articulatiilor fara a limita amplitudinea de miscare a corpului, in acelasi timp conferind o manipulare gentila continua a tesutului moale pentru a prelungi beneficiile unei terapii manuale si dupa iesirea dintr-un mediu clinic.

Cui este adresata Kinesio Tape (banda kinesiologica)?

Fara latex si lejer de purtat pe durata a mai multor zile consecutive, banda kinesiologica, termen de unde Kinesio Tape isi ia numele, poate fi utilizata pentru grupe de pacienti de la pediatrie si pana la geriatrie, si poate trata cu succes o varietate de afectiuni ortopedice (ex.: entorse, trigger points, luxatii, intinderi si rupturi musculare, s.a.m.d.), neuromusculare, neurologice, dar mai ales indicata accidentarilor sportive sau rezultate din atitudini deficitare asociate muncii. Aceasta metoda terapeutica ofera sustinerea musculara de care are nevoie un pacient, dar si reabiliteaza functia afectata.

Cum actioneaza Kinesio Taping-ul?

De peste 25 de ani, Kinesio Taping a revolutionat performanta sportiva, managementul durerii si kinetoterapia. Dar abia in 2008 a devenit o adevarata senzatie, atunci cand urmarind Olimpiada de la Beijing, milioane de oameni din toata lumea se intrebau ce reprezinta acele benzi viu si vesel colorate lipite de ex. pe umerii membrilor echipei nationale de volley a Chinei sau in jurul genunchilor atletilor de viteza, membri ai echipei de atletism a Statelor Unite ale Americii.

Urmarind diferiti receptori din sistemul somatosenzorial, banda kinesio atenueaza durerea si faciliteaza drenajul limfatic prin elevarea microscopica a pielii. Acest efect de ridicare a pielii formeaza striatii la nivelul tesutului cutanat si subcutanat, astfel creand spatii interstitiale mai mari, permitand in acest fel un aport ridicat de oxigen si o scadere a inflamatiei in zona afectata. Bazata pe ani intregi de studii, banda kinesiologica este aplicata pe pacient in functie de nevoi, numai dupa o evaluare fizica prealabila detaliata. Rezultatele evaluarii vor dicta specificatiile aplicarii benzilor (marime, pozitie, tensiune) si a altor modalitati de tratament posibile. Aplicata in forma simpla de ‘I’ sau modificata in forma de ‘X’, ‘Y’ sau alte forme speciale, de asemeni tensionata si pozitionata spre directia dorita, banda kinesiologica poate fi aplicata in sute de moduri si are abilitatea de a re-educa sistemul neuromuscular, atenua durerea si reduce inflamatia, creste performanta sportiva, preveni accidentarile si de a imbunatati circulatia si vindecarea, si de a asista corpul in revenirea sa la starea de sanatate de inaintea aparitiei afectiunii.

Beneficiile recuperarii cu banda kinesiologica

Evaluarea este un element cheie in tratarea oricarei afectiuni medicale. Pentru a obtine rezultatele dorite de la o aplicare a benzii kinesio, ca si de la orice alta metoda de tratament, se impune o testare completa. In unele cazuri, tratamentul unei afectiuni poate solicita si tratamentul unor afectiuni adiacente. Acesta testare ar trebui sa includa testarea musculara manuala, testarea amplitudinii de miscare (eng. ROM, Range Of Motion), evaluarea GAIT, precum si alte teste ortopedice speciale pe care kinetoterapeutul sau specialistul in cauza le va considera necesare. Informatiile obtinute vor determina planul propriu-zis de tratament, iar banda kinesio poate fi unealta perfecta de inclus in acest plan, aceasta dovedind in studii efectele sale pozitive asupra pielii, sistemului circulator si limfatic, fascia, muschilor, ligamentelor, tendoanelor si articulatiilor. Metoda poate fi practicata in combinatie cu o multitudine de alte tratamente si modalitati si are o eficienta foarte ridicata atat pe durata fazelor de recuperare si cronice ale unei accidentari, de asemeni atunci cand este folosita ca si masura de preventie a traumatismelor. In mainile unui kinetoterapeut cunoscator al acestei metode, aceasta banda poate deveni o unealta nepretuita in recuperarea medicala moderna.

La cine putem apela pentru tratamentul cu Kinesio Tape

Metoda Kinesio Tape este practicata in toata lumea de catre mai ales de catre kinetoterapeuti privati cu inclinatii spre tehnicile de recuperare sportive, dar in cadrul clinic medical, ca si tehnica de asistare si facilitare a afectiunilor adiacente problemelor de sanatate principale. Datorita unei mai mari deschideri catre tehnicile noi si cu eficienta ridicata, sansele de  a beneficia de acest tratament in cadrul unui serviciu privat de kinetoterapie la locul de munca, evenimente sportive, domiciliu si locatii partenere, sunt nemasurat mai mari decat in mediul spitalicesc. Apeleaza la un profesionist in acest domeniu.

Kinesio Taping

Despre Kinesio Taping

Kinesio Taping este o metoda revolutionara de ameliorare a circulatiei limfatice si a sistemului circulator periferic ce utilizeaza benzile kinesio. Suplimentar, aceasta tehnica de bandajare adeziva faciliteaza procesul de vindecare naturala a organismului sustinand si stabilizand muschii si articulatiile fara a conditiona amplitudinea de miscare a corpului si generand un drenaj (stimulare blanda a tesutului moale periferic) in vederea prelungirii efectelor unor terapii manuale aplicate anterior: majoritatea tipurilor de masaj, stretching, terapii manuale ce vizeaza actiuni pe zone reduse ca suprafata anatomica (presopunctura, punctoterapie) si/sau cu mobilizari osteoarticulare (osteopatie, chiropractica, terapia yumeiho, etc.).

Utilizarea benzilor kinesio este compatibila cu o gama larga de afectiuni ortopedice (entorse, luxatii, intinderi si rupturi musculare, etc.), neuromusculare, neurologice, si este recomandata in cazul accidentarilor sportive si a consecintelor posturale nefaste ca urmare a unor atitudini deficitare asociate activitatilor profesionale.

In practica terapeutica se folosesc benzi elastice cu proprietati speciale, care sunt aplicate in diferite moduri in functie de afectiunea existenta.

Proprietatile standard ale benzii kinesio:

– Adezivul utilizat: cianoacrilat – adeziv medical termosensibil
– Material textil 100% bumbac  fara continut de latex/ poliuretan 70D
– Material rezistent la apa
– Disponibil in 4 dimensiuni: 2,5cm x 5m; 3,75cm x 5m; 5cm x 5m; 7,5cm x 5m
– Elasticitate de maxim 150 – 160%
– Permite o respiratie rezonabila a tegumentului pe care este aplicat
– Greutatea si grosimea sunt asemanatoare epidermei
– Poate fi purtata 3 -5 zile pana la urmatoarea reaplicare

Efecte fiziologice:
– Diminueaza durerea pana la o completa eliminare (in functie de patologie si nivelul ei de intensitate)
– Corecteaza anomaliile de pozitie ale articulatiilor
– Stimuleaza musculatura pentru o pozitie corecta in recuperare (in caz de contractura sau hipotonie)
– Favorizeaza vindecarea hematoamelor si, in general, a traumelor musculare
– Elimina congestiile aparute in sistemul circulator limfatic.

Benzile kinesio se aplica in cadrul strategiei terapeutice globale conceputa pentru pacient in urma unor evaluari fizice detaliate: testarea amplitudinii de miscare – ROM (Range of Motion) precum si alte teste ortopedice specifice pe care specialistul le va considera necesare. Concluziile evaluarii vor determina caracteristicile aplicarii benzilor kinesio (marime, forma, pozitie, tensiune). In general, benzile kinesio se aplica sub forma literelor I, X, Y, dar si sub forme speciale, cum este, de exemplu, “caracatita”.

Avand o utilizare mondiala, in special in mediile unde se practica recuperarea sportiva ca metoda de asistare, catalizare si facilitare a efectelor altor terapii de reabilitare fizica, Kinesio taping-ul si-a dovedit eficienta, dar si simplitatea in aplicare.

Scurt Istoric  Kinesio Taping

Dupa mai multi ani de studii, cercetari si teste clinice, medicul japonez Kenzo Kase a pus bazele metodei pe care a denumit-o Kinesio Taping in 1973, patentarea si lansarea oficiala avand loc in anul 1979. Preocupat sa imbunatateasca rezultatele precedentelor metode de taping, medicul Kase a urmarit sa pastreze efectele vechilor benzi de taping, ce confereau suport si stabilitate, si sa adauge un plus revolutionar care sa permita amplitudine miscarii, sa evite blocarea circulatiei sangvine in zonele unde au fost aplicate, sa asigure sustinere fasciei musculare si sa contribuie consistent la vindecarea zonelor traumatizate. In plus, pe langa suportul musculaturii si al articulatiilor beneficiare, se asigura si un drenaj limfatic, dar si un efect “alternativ” cromoterapeutic provenit de la culorile specifice ale benzilor. Totodata, eficienta acestor benzi provine si din stimularea sistemului neurologic cu efecte benefice la nivelul echilibrului termic al corpului.

Dupa 10 ani in care majoritatea utilizatorilor de benzi kinesio au fost ortopezii, acupuncturistii si medicii japonezi, acestea au fost folosite de catre lotul olimpic de volei al Japonei, iar metoda s-a raspandit rapid la alti sportivi de performanta.

La Jocurile Olimpice de la Seul din 1988, kinesio taping-ul a debutat oficial ca metoda de tratament si refacere rapida a sportivilor avand o ascensiune uluitoare si fiind utilizata la scara din ce in ce mai larga de sportivii de mare performanta.  In cadrul J.O. de la Beijing din 2008, benzile kinesio au fost intrebuintate de majoritatea sportivilor participanti, printre acestia numarandu-se nume de referinta ale sportului mondial: la tenis surorile Venus si Serena Williams, la inot cel mai medaliat sportiv al acestei discipline, Michael Phelps, la volei pe plaja Kerri Walsh, etc. Controversatul ciclist Lance Armstrong dedica, in cartea sa autobiografica “Every second counts” (Fiecare secunda conteaza), un capitol intreg metodei Kinesio Taping, explicand beneficiile majore ale acesteia.

Un moment important in scurta istorie a utilizarii benzilor kinesio il reprezinta cel in care fotbalistul David Beckham, pe atunci purtator al tricoului celor de la Real Madrid, a fost surprins de fotografi avand aplicate astfel de benzi in zona lombara. Din acel moment, conform declaratiei purtatorului de cuvant al madrilenilor, Dr. Juan Carlos Hernandez, “toata lumea a innebunit, desi alti jucatori ai Realului au luat-o inaintea lui Beckham, utilizand benzile kinesio de mai bine de un an”.

In Romania, prima echipa de fotbal ce a utilizat benzile kinesio a fost Dinamo Bucuresti in 2009, printre jucatorii ce s-au declarat extrem de multumiti de efectele metodei numarandu-se Claudiu Niculescu si Ianis Zicu.

Principii. Notiuni generale

Pornind de la faptul ca un muschi este excitat de stimularea suprafetei cutanate de deasupra (K.Hagbart, 1952), benzile kinesio au fost concepute pentru a produce efecte prin stimularea sistemelor neurologic, muscular si circulator al pacientului. In functia drenanta se urmareste o actiune directa, iar in celelate efecte functionale (la nivel muscular, articular si antidolorific) benzile kinesio actioneaza in mod indirect stimuland zonele corticale si subcorticale ale sistemului  nervos central.

Reperele principale ale mecanismului de actiune ale benzilor kinesio pot fi descrise lapidar prin urmatoarele functii:

 1. a)Functia senzitiva
  – Efectul Gate Control: activare a sistemului inhibitor spinal prin stimularea receptorilor mecanici
  – Stimularea mecanoreceptorilor: informatia cutanata constanta si repetitiva, dar niciodata identica, produce o serie de impulsuri care ajung la maduva spinarii, trunchiul encefalului si zonele subcorticale si corticale. Aceasta informatie produce, la nivelul sistemului nervos central, noi stimuli care alerteaza stabilizatorii dinamici musculari obtinandu-se o actiune musculara.
  – Actiunea antidolorifica si antiinflamatoare se obtine datorita reducerii presiunii exercitate de starea inflamatoare asupra receptorilor sensibili la stimuli durerosi.
  b)Functia musculara
  Se manifesta prin efecte diferite, rezultate in urma modalitatilor distincte de aplicare a benzilor kinesio(facilitanta – origine/insertie, inhibatoare – insertie/origine) sau a gradului de tensiune data benzii. Dintre aceste efecte pot fi enumerate: sustinerea muschiului; imbunatatirea contractiei musculare la muschii slabiti; reducerea oboselii musculare; diminuarea extensiilor sau contractiilor excesive musculare; eliminarea crampelor si a posibilelor leziuni musculare.
  c) Functia drenanta:
  – Cresterea circulatiei limfatice si sanguine
  – Reducerea excesului de caldura din tesut
  – Deschiderea drenajului limfatic subcutanat (ajuta la eliminarea edemelor) si/sau intre piele si muschi
  – Reducerea inflamatiei
  d) Functia articulara:
  – Corecteaza nealinierile articulare cauzate de spasme musculare anormale sau produse de retracturile musculare
  – Proprietatea de a normaliza tensiunile fasciale
  – Creste mobilitatea articulara
  – Mareste amploarea miscarii

Un alt element inedit dar in general neglijat de catre fizioterapeutii ce folosesc benzile kinesio, il reprezinta integrarea efectelor cromoterapeutice conferite de culorile specifice dupa cum urmeaza:
– Albastru: actiune antiinflamatoare, calmanta, relaxanta, racoritoare
– Rosu Fucsia: energetic, stimulant
– Culoarea pielii: actiune neutra
– Negru: intensifica efectul celorlalte culori, a se evita in cazul depresiei
– Galben: tonifica sistemul limfatic si pe cel gastric

In functie de tensiunea si tipul de aplicare distingem urmatoarele modalitati:
• Musculatura traumatizata         – tensiune 0
• Efect antalgic                            – tensiune 0
• Drenaj                                       – tensiune 0 – 25%
• Zona articulara                          – tensiune 50 – 70%
• Cicatrice                                    – tensiune 0
• Musculatura suprasolicitata      – insertie – origine
• Musculatura hipotonica            – origine – insertie (ambele situatii cu tensiune 20 – 30%)

Eficienta benzilor kinesio se datoreaza unui cumul de elemente ce actioneaza sinergic si care sunt oferite atat de structura materialului din care sunt fabricate, dar si de modalitatile de aplicare:
– Efect antalgic ca urmare a stimularii mecanismului Gate Control
– Drenaj in consecinta presiunii negative a cutelor
– Ameliorarea starii articulatiilor datorita tensiunii si a returului elastic
– Efect benefic asupra cicatricilor multumita tractiunii date de cute
– Imbunatatirea starii musculaturii suprasolicitate provocata de apropierea capetelor musculare
– Stimularea muschilor hipotonici datorita efectului de retur elastic

Indicatii terapeutice

Kinesio Taping-ul este o metoda ce actioneaza cu eficienta in cazul patologiilor in care sunt implicate anomalii de functionare ale musculaturii, articulatiilor si ligamentelor.

– Laxitatea articulatiei scapulo-humerale
– Disjunctie acromio-claviculara
– Periartrita scapulo-humerala
– Nevralgie intercostala si, in general, nevralgii cu diverse localizari
– Torticolis
– Spondiloza cervicala
– Tendinite

– Entezite
– Patologii ligamentare
– Rupturi musculare
– Miozite
– Contuzii
– Hematoame
– Contracturi musculare
– Discopatii
– Spondiloliza
– Spondilolistezis
– Lumbago
– Cifoza
– Scolioza
– Sciatica
– Artrite
– Entorse
– Visceroptoza

O metoda noua si imbunatatita – Benzile kinesio Tape

Benzile kinesiologice au devenit un “accesoriu terapeutic” aproape nelipsit din sportul de performanta si nu numai. In conditiile unei aplicari profesionale, bazate pe cunostinte solide de anatomie si biomecanica umana, aceasta tehnica devine mandatorie in recuzita oricarui sportiv de performanta sau amator. Unul dintre cele mai mari beneficii ale acestui tip de terapie este usurinta cu care benzile pot fi aplicate, problemele principale cu care atat terapeutul, cat si sportivul/pacientul se pot intalni, sunt legate de conditiile de mediu (ex. umiditate ridicata in mediul de lucru: vestiar – in apropierea dusurilor, aer liber, in apropierea unei piscine etc). Inventatorii, impreuna cu marii producatori de banda kinesiologica recomanda ca in procesul de aplicare a benzilor sa se produca caldura prin frecarea benzii cu palma, adezivul fiind activat termic. Insa, de multe ori, din cauza factorilor enumerati mai sus exagerati, durata pe care banda rezista lipita de piele poate scadea dramatic, chiar pana la 30% din timpul estimat initial, astfel caldura produsa prin frecare devenind insuficienta pentru a asigura rezultatele dorite.

Materiale:

Pe durata a 4 ani s-au executat aplicari cu benzi kinesiologice pe aprox. 120 de pacienti cu activitati diverse, dintre care au fost selectati 40 dupa criterii de activitate fizica ridicata. In acest proces au fost folosite 6 marci diferite de banda kinesiologica, de provenienta Koreea, SUA, Germania si Japonia. Deasemeni, a fost parcursa gama intreaga de culori de la fiecare producator in parte (crem, verde, bleu, negru, rosu, galben, roz), aici putand mentiona ca nu s-a observat nicio diferenta in elasticitatea benzilor de culori diferite ce provin de la acelasi producator. S-au observat diferente semnificative in elasticitatea, respectiv tensiunea benzilor doar de la producator la producator.

Obiectiv:

Obiectivul studiului este reprezentat de maximizarea duratei de timp a purtarii benzilor kinesiologice prin imbunatatirea rezistentei la factori interni si externi, precum miscarile bruste, transpiratie, sebum, praf sau interactiunea cu hainele stramte. Scopurile aplicarilor benzilor au fost diverse, de la uz competitional, la recuperare neurologica sau dupa un accident de munca.

Metoda Lefter:

Obiectivul s-a dorit a fi realizat prin utilizarea unei surse externe de caldura. Sursa externa de caldura este reprezentata de o lampa cu raze infrarosii de uz paramedical. Lampa produce suficienta caldura incat sa afecteze usor starea adezivului, astfel facandu-l sa patrunda in spatiile poroase. Prin incalzirea adezivului benzilor s-a urmarit o crestere semnificativa a aderentei benzilor in majoritatea conditiilor de mediu si factorilor interni sau externi.

 

Rezultate:

In 100% din cei 40 de participanti selectati s-a notat o imbunatatire a aderentei de pana la ~ 70% (masurata in UM „timp” cu un minim de peste 50%) prin metoda aplicarii caldurii pe zonele unde banda kinesiologica a fost lipita. Rezultatele pot fi cu siguranta considerate ca fiind statistic semnificative.

 

Concluzie:

Dupa 4 ani de testare si retestare a tehnicilor Kinesio Tape (denumirea originala) in diferite tari ale Europei si multiple medii de munca si joc sportiv, s-a descoperit ca prin aplicarea unei surse externe de caldura peste bandajele kinesiologice se poate obtine o aderenta sporita, aceasta ducand la o rezistenta in timp a unei aplicari, incomparabila cu situatiile in care nu se folosesc surse externe de caldura.

O metoda eficienta in preventia si recuperarea medicala

Bandajele adezive corective reprezinta o procedura ce utilizeaza banda textila adeziva lipita de piele, cu rolul de a mentine fizic muschii sau oasele in pozitia dorita. Aceasta tehnica reduce durerea si accelereaza recuperarea. Bandajele adezive cu oxid de zinc sunt frecvent folosite in recuperarea dupa suprasolicitari, in probleme ortopedice (picior plat, picior scobit, genunchi valg, etc.) si in majoritatea accidentarilor musculo-scheletale.

Rolul si beneficiile bandajelor adezive corective

Bandajele adezive, cunoscute si sub numele original englezesc de taping, joaca o multitudine de roluri in sustinerea ligamentelor si a articulatiilor instabile prin limitarea amplitudinii de miscare excesive sau anormale anatomic. Deasemeni acest timp de bandaj amplifica raspunsul proprioceptiv de la nivelul membrelor sau articulatiilor.

Un alt rol important al benzilor adezive este acela de a inlocui ortezele, de tip fix precum ghetele ortopedice sau ortezele fixe de genunchi, benzile adezive fiind capabile de a mentine segmentul (ex. glezna, incheietura mainii sau umarul) in pozitia corecta anatomic. Deci se poate vorbi despre doua roluri majore ale tehnicii cu benzile adezive, rolul preventiv si rolul in tratamentul accidentarilor sportive, afectiunilor ortopedice in general, malformatiilor congenitale la copii si chiar in aliniamentul coloanei vertebrale.

Banda poate minimaliza riscul de reaparitie a unor vechi accidentari, mai ales la nivelul mainilor, incheieturilor, bratelor si picioarelor, unde majoritatea practicantilor sportului sunt cei mai vulnerabili. Multi atleti considera deja taping-ul ca fiind parte din ritualul ce precede activitatea sportiva si nu isi doresc sa mai renunte vreodata la acest mod de preventie a traumatismelor.

Cat timp pot fi purtate benzile adezive corective

Benzile folosite sunt fabricate din bumbac cu tesatura de densitate mare, bumbac ce este foarte absobant, dar si impermeabil in acelasi timp (apa si transpiratie), de aceea bandajele adezive, respectand regulile purtarii, rezista pana la 7 zile consecutive si mai mult, dar din considerente de igiena nu se recomanda depasirea a 10 zile de purtare continuua.

Cine trateaza prin aceasta metoda

Nu se recomanda aplicarea benzilor decat de catre un specialist cunoscator al anatomiei si biomecanicii umane, cu pregatire si experienta in aceasta tehnica. Puteti afla daca aceasta metoda de tratament vi se potriveste consultandu-va cu autorul articolului, specialist in tehnici de bandajare corectiva din Iasi.

Aplicarea gresita a acestui tip de tratament poate duce la intarzierea procesului de recuperare sau chiar la aparitia de noi traumatisme.

 

Autor Nelu Olteanu

Prof.PhD.Kintoterapeut

Specialist Recuperare Medicala

 

Copyright@www.kinetoterapierecuperaremedicala.ro